Pravila Open Cafe foruma

Go down

Pravila Open Cafe foruma

Objavlja  Admin on Sre Okt 15, 2008 5:37 pm

I. NAMEN, POSLANSTVO IN TEMELJNA NAČELA FORUMA

1. Open Cafe Forum je namenjen vsem odprto mislečim ljudem vseh spolov, ki želijo komunicirati preko interneta o vsem kar je bilo, je in bo, na način, ki ni diskriminatoren, žaljiv in podcenjujoč do kogarkoli in česarkoli.
2. Poslanstvo foruma je širitev idej, stališč in informacij, vzpodbujanje demokratičnega dialoga na temelju medsebojnega spoštovanja ter obravnava aktualnih družbenih vprašanj, zlasti na področjih, ki zadevajo življenje GLBT skupnosti v Sloveniji in drugje.
3. Temeljna načela tega foruma so spoštovanje sogovornic in sogovornikov, drugih uporabnic in uporabnikov, administracije foruma in vseh soljudi, ali kratko: Ne stori drugi osebi tistega, kar sam nočeš, da ona stori tebi.
3. Izrazi, zapisani v moški slovnični obliki, so uporabljeni kot nevtralni za moške in ženske.

II. ČLANSTVO

1. Članstvo foruma je prostovoljno in brezplačno.
2. Člani foruma so:
a) administratorji in moderatorji (v nad. administracija foruma),
b) registrirani uporabniki (v nad. uporabniki),
c) anonimni obiskovalci.

III. ZASEBNOST

1. Administracija foruma se zavezuje varovati vse podatke o uporabnikih foruma, vključno s podatkom o IP računalnika, s katerega se povezujejo na forum in naslovom elektronske pošte, ki so ga uporabniki posredovali ob registraciji.

2. Uporabniki ob registraciji niso dolžni dajati svojih resničnih podatkov in na osnovi teh podatkov ni mogoče neposredno ugotoviti resnične identitete uporabnikov. Zato se ti podatki ne obravnavajo kot osebni podatki.

3. Podatke o uporabnikih foruma lahko uporablja samo administracija foruma za potrebe svojega dela na forumu.

4. Podatki o uporabnikih foruma se bodo posredovali državnim organom samo v zakonsko predvidenih primerih ali v primeru kazenske ovadbe zoper uporabnika zaradi kaznivih dejanj na ali proti forumu (npr. vdor v forum).

IV. PRAVILA OBNAŠANJA, KRŠITVE IN SANKCIJE

1. Spoštovanje kot temeljno načelo. Sodelovanje na forumu mora temeljiti na spoštovanju sogovornikov in tretjih oseb.

2. Prepoved diskriminacije. Pri sodelovanju na forumu se morajo uporabniki vzdržati vsakršnega ravnanja, ki bi lahko pomenilo žalitev ali prepovedano diskriminacijo sogovornika oz. tretjih oseb.
Sankcija: zasebni in javni opomin, moderiranje, brisanje, zaklepanje teme ali izključitev.

3. Zakonitost delovanja. Uporabnikom so na forumu prepovedane dejavnosti, ki predstavljajo ali merijo na izvrševanje kaznivih dejanj ali prekrškov, ter predstavljajo kršitev tujih pravic (npr. pravic intelektualne lastnine ali osebnostnih pravic).
Sankcija: Javni opomin, moderiranje, brisanje ali izključitev.

4. Oglaševanje. Na forumu je pod pogojem vzajemnosti dovoljeno oglaševanje spletnih strani in forumov z enakim ali podobnim poslanstvom in ciljem kot ga ima ta forum. Razen v primerih iz prejšnje točke, na tem forumu ni dovoljeno oglaševanje spletnih strani, forumov, izdelkov, storitev, fizičnih ali pravnih oseb ipd. brez dovoljenja administracije foruma. Za vsebino oglasov vedno odgovarja oglaševalec. Če je vsebina oglasa sporna, si administracija foruma pridržuje pravico, da oglas v vsakem trenutku umakne.
Sankcija: Opomin in moderiranje, brisanje ali izključitev.

5. Prepoved objave SPAM sporočil. Uporabnikom je prepovedano na forumu objavljati t.i. SPAM sporočila. SPAM sporočila so sporočila, ki nimajo nobene veze s predmetno temo ali s ciljem in poslanstvom foruma, njihov glavni namen ali učinek pa je, da napravijo forum nepregleden in težko berljiv. Kot SPAM se obravnavajo tudi dolga sporočila brez povezave s temo ali ciljem in poslanstvom foruma ali pa ponovna objava sporočila, ki ga je zaradi izvrševanja sankcije izbrisala administracija foruma. Enako se obravnavajo primeri, ko uporabnik s svojim početjem nadaljuje navkljub javnemu opominu administracije foruma.
Sankcija: Zasebni in javni opomin, moderiranje, brisanje ali izključitev.

6. Držanje rdeče niti. Uporabniki se morajo pri sodelovanju v temah vzdržati zahajanja s teme (t.i. off topic) oz. prekinjanja rdeče niti razprave. Nezaželjeno je ponovno odpiranje že odprtih in aktivnih tem. Prepovedno je nadlegovanje uporabnikov ali administracije foruma z elektronsko pošto ali zasebnimi sporočili, ki niso povezana z delovanjem in administriranjem foruma.
Sankcija: Zasebni in javni opomin, moderiranje ali brisanje, izključitev.

7. Neobremenjevanje tehničnega delovanja foruma. Uporabnikom se priporoča, da pri odgovarjanju citirajo samo relevantne dele tujih sporočil in s ponovnim objavljanjem že objavljenih sporočil ne obremenjujejo foruma. Poleg tega naj ne pretiravajo z uporabo smeškov in naj brez potrebe ne uporabljajo slik. Če je uporaba slik potrebna, naj se po možnosti v sporočilu objavi zgolj povezava (link) na objavljeno sliko. Zgolj izjemoma naj se slike objavijo tudi v sporočilih. V tem primeru naj slike ne bodo prevelike (v dimenziji ali kb).
Sankcija: Zasebni in javni opomin, moderiranje ali brisanje. Pretirano velike slike se lahko obravnavajo tudi kot SPAM sporočilo.

8. Prepoved ogrožanja delovanja strežnika. Uporabnikom so prepovedane vse aktivnosti, ki so usmerjene v ogrožanje varnosti strežnika ali foruma oz. izkoriščanje slabosti in vdiranje v forum. IP vsakega uporabnika se beleži in je lahko uporabljen v ustreznem pravnem postopku zoper storilca. Administracija občasno napravi varnostne kopije foruma, uporabnike pa pozivamo, da tudi sami hranijo kopije zanimivih tem.
Sankcija: Izključitev in vložitev kazenske ovadbe.

9. Ponavljajoče se nespoštovanje pravil foruma. Ponavljajoče se nespoštovanje navodil, opominov in odredb administracije foruma se sankcionira.
Sankcija: Javni opomin ali izključitev.

10. Uporaba enega uporabniškega imena. Uporabniki ne smejo uporabljati več različnih uporabniških imen, če jim tega ne dovoli administracija.
Sankcija: Izključitev drugih uporabniških imen.

11. Neposeganje v že napisana sporočila. Uporabniki ne smejo brisati ali spreminjati svojih sporočil, o katerih teče diskusija. Izjemoma to lahko storijo, če jim to dovoli administracija foruma. Če se o posameznem sporočilu ni razvila diskusija, lahko uporabnik svoje sporočilo izbriše ali ureja. V vsakem primeru se kot zloraba šteje sistematično brisanje vseh svojih sporočil (npr. iz protesta).
Sankcija: Javni opomin ali izključitev.

V. PRIPOROČILA

1. Priporočljivo je, da pri pisanju prispevkov upoštevate temeljna načela, cilje in poslanstvo tega foruma. S tem se zlahka izognete vsem težavam.

2. Pri odgovarjanju na sporočila drugih uporabnikov se skušajte držati teme razprave. Če želite diskutirati o drugih vprašanjih, odprite novo temo.

3. Če na forumu opazite nepravilnosti vas prosimo, da nanje opozorite administracijo foruma.

4. Ko odpirate novo temo, jo skušajte umestiti na pravilen podforum. Administracija foruma si pridržuje pravico premakniti temo na najprimernejši podforum.

5. Pri odpiranju teme skušajte temo nasloviti v skladu z vsebino in upoštevati čim boljšo sporočilno vrednost naslova za ostale uporabnike in anonimne obiskovalce.

VI. OMEJITEV ODGOVORNOSTI

1. Administracija foruma in ponudnik ne prevzemajo nobene odgovornosti za storitev ponujanja diskusijskega foruma.

2. Administracija foruma in ponudnik niso odgovorni za morebitne težave ali nevšečnosti oz. škodo, ki bi lahko nastale uporabnikom foruma in tretjim osebam zaradi sodelovanja na forumu, njegove uporabe v druge namene ali uporabe materialov, ki so objavljeni na forumu.

3. Administracija foruma in ponudnik niso odgovorni za morebitne kršitve pravic uporabnikov in tretjih oseb, ki jih s svojim delovanjem na forumu povzročijo drugi uporabniki foruma. Vsakdo, ki meni, da mu je z delovanjem foruma, predvsem pa z njegovo vsebino kršena njegova pravica, lahko administracijo na takšno kršitev opozori in sicer s pomočjo lastnega sporočila na forumu, zasebnega sporočila ali elektronske pošte. Pri tem mora v sporočilu navesti svoje ime in priimek in obrazložiti naravo kršitve. Administracija foruma se zavezuje, da bo v primerih, ko obstaja utemeljen sum kršitve pravic tretjih oseb, temu primerno ukrepala z uporabo predvidenih sankcij in zaščitila pravno zavarovane interese uporabnikov in tretjih oseb.

4. Za vse kršitve tujih pravic z objavami in drugim delovanjem na forumu odgovarja vsak uporabnik sam.

VII. SANKCIJE

1. Sankcije na forumu izreče administracija foruma in so naslednje:
a) zasebni ali javni opomin moderatorja ali administratorja oz. administracije foruma,
b) moderiranje (urejanje ali delno brisanje) sporočila,
c) brisanje sporočila ali njegovo arhiviranje,
d) začasno ali trajno zaklepanje teme,
e) začasna izključitev (ban) iz članstva foruma in
f) trajna izključitev (ban) iz članstva foruma.

2. Sankcije se praviloma izrekajo in izvršujejo po načelu stopnjevanja sankcij. Izjemoma, če je to potrebno zaradi zaščite foruma ali če je očitno, da uporabnikovo delovanje moti normalno diskusijo, se lahko proti uporabniku takoj uporabijo najstrožje sankcije.

3. Sankcija zaklepanja teme je načeloma začasna sankcija, ki se uporabi v primerih, ko diskusije drugače ni mogoče obdržati v dovoljenih mejah. V času, ko je tema zaklenjena, se izvedejo druge sankcije, tema pa se čim prej spet odklene. Zgolj izjemoma, če je to potrebno zaradi doseganja namena in cilja foruma, se lahko tema tudi trajno zaklene.

VIII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE

1. Administracija foruma si pridržuje pravico kadarkoli sprementiti ta pravila in to brez posebne predhodne najave.

2. Sodelovanje na tem forumu pomeni konkludentno soglasje s temi pravili foruma.

3. Ta pravila stopijo v veljavo dne 15.10.2008

Admin
Admin

Število prispevkov : 17
Join date : 13/10/2008

Poglej uporabnikov profil http://forum.open.si

Nazaj na vrh Go down

Nazaj na vrh


 
Permissions in this forum:
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu